Soitin valtakunnallisesti toimivaan tuholaistorjunta yritykseen ja kysyin heidän mielipidettään, voisiko kyseessä sittenkin olla lutikka. He suhtautuivat tilanteeseeni asiallisesti, mutta kertoivat, etteivät voi ottaa kantaa asiaan puhelimitse. Lutikoiden toteaminen edellyttäisi tuholaistorjujan käyntiä asunnossa. Sain heiltä kuitenkin asiallista lisätietoa ja toimintaohjeet.
Seuraavaksi otin yhteyttä huoltomieheen ja kerroin hänelle saamistani oireista. Huoltomies kävi asunnossani arvioimassa tilanteen ja oli sitä mieltä, että kyse on hyvin todennäköisesti lutikoista. Viereisessä talossa oli ollut aiemmin syksyllä lutikoita, mutta asiasta ei ilmoitettu kaikille asukkaille, vaikka meillä oli mm. yhteinen pesutupa, kuntosali jne. Huoltomies soitti asuntooni paikallisen tuholaistorjujan.
Tuholaistorjuja tutki asuntoni ja arvioi tilanteen. Ensimmäinen myrkytys tehtiin hänen toimestaan joulukuussa 2013. Tämä edellytti erikoiselta kuulostavia valmisteluja. Kaikki vaatteet ja muut tekstiilit piti pestä yli +60 asteisella pesuohjelmalla, mikä oli käytännössä mahdotonta, koska kaikki kangasmateriaalit eivät kestä niin kovaa kuumuutta. Sen jälkeen vaatteet ja muut tekstiilit piti pakata jätesäkkeihin ja siirtää ulos parvekkeelle pariksi päiväksi, alle -10 asteen pakkaseen. Loput tavarat ja huonekalut piti siirtää keskelle lattiaa, jotta tuholaistorjuja pystyisi myrkyttämään kaikki seinäpinnat katosta lattiaan.
Paikallisen tuholaistorjunta yrityksen ohjeet poikkesivat valtakunnallisesti toimivan yrityksen ohjeista. He suosittelivat mm. tekstiilien ja tavaroiden pakastamista, vähintään -18 asteen pakkasessa viikon ajan, koska olivat huomanneet käytännössä, että lutikoita on hankala hävittää. Tässä vaiheessa kyseenalaistin kaikki saamani ohjeet ja aloin selvittämään asiaa itse netistä. Joulukuussa 2013 Oxford University Press julkaisi lutikoita koskevan tutkimuksen:
"Cold Tolerance of Bed Bugs and Practical Recommendations for Control". Tutkimuksessa todettiin, että lutikoiden
kaikkien kehitysvaiheiden tuhoaminen edellyttää yli -20 asteen pakkasta. Eli
tuholaistorjujan antama ohje ei perustunut tutkimustietoon. Lutikat selviävät hengissä alle -10 asteen pakkasessa eikä pari päivää olisi riittävä aika, koska kylmyys ei pääsee tunkeutumaan parissa päivässä riittävän syvälle vaatteiden saumoihin. Tämä oli mielestäni loogista, sillä olin pakastanut aiemmin vain elintarvikkeita (mm. marjoja) eikä niidenkään jäätyminen tapahdu hetkessä. Sisäosat jäätyvät viimeisenä.
Tavaroiden kylmäkäsittelyn ja asunnon myrkyttämisen vaihtoehtona olisi ollut lämpökäsittelyn ja myrkyttämisen yhdistäminen, mutta asunnossani ei ollut saunaa, joten tämä vaihtoehto oli poissuljettu. Eri torjuntamuotoja yhdistetään, koska käytettävät myrkyt ovat mietoja ja lutikkakannat ovat tulleet myrkyille vastustuskykyisiksi.
Epäilin paikallisen tuholaismyrkyttäjän ammattitaitoa ja olisin halunnut paikalle toisen yrityksen, mutta en voinut vaikuttaa asiaan, koska asunnon omistaja maksoi myrkytykset.
Tuholaistorjuja ja huoltomies antoivat ymmärtää, ettei myrkytyksiä tehdä, jos en noudata ohjeita kirjaimellisesti. Niinpä suostuin tekemään kaiken, mitä tuholaistorjuja pyysi tekemään, koska halusin eroon lutikoista. Raahasin jätesäkkejä parvekkeelle, vaikka se tuntui typerältä ajatukselta enkä uskonut lutikoiden häviävän. Olihan vuoden 2013 joulukuu koko maassa ennätyksellisen lämmin:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000696740.html